UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Exams




  #1  
Old November 15th, 2012, 11:30 AM
mundisatwant78
Guest
 
Posts: n/a
Default UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus

Tell me from where I can download the UPPSC Samiksha Adhikari exam Question paper for general study, I need for starting studying of the UPPSC Samiksha Adhikari exam, or if you can provide me then provide me soon?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old November 15th, 2012, 05:53 PM
Administrator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 20,072
Default Re: UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus

Here I am giving you Question paper of UPPSC Samiksha Adhikari exam for general study
So I am providing you a file attachment.
Here I am also displayed some contents of these are below:-
1. The only Indian Governor General was—
(A) C. Rajagopalachari
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Rajendra Prasad
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans : (A)

2. Which plan became the basis for Indian independence?
(A) Cripps Plan
(B) Wavell Plan
(C) Mountbatten Plan
(D) None of the above
Ans : (C)
For more Question you can see attach file is below:-
Attached Files
File Type: doc UPPSC Samiksha Adhikari exam question paper.doc (94.0 KB, 460 views)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old June 30th, 2013, 10:56 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 1
Default Re: UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus

[what is this yaar nothing is available on this link..Why u are making people fool..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old September 16th, 2013, 11:05 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Wink Re: UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus

Tell me from where I can download the UPPSC Samiksha Adhikari exam Question paper for general study, I need for starting studying of the UPPSC Samiksha Adhikari exam, or if you can provide me then provide me soon?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old December 18th, 2013, 10:15 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,988
Default Re: UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus

Here you are looking for UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus
So here I am sharing with you same along with info of its question :

Syllabus of paper
1 General Science,
2. History of India,
3. Indian National Movement,
4. Indian Polity, Economy & Culture,
5. Indian Agriculture, Commerce and Trade.
6. Population, Ecology and Urbanization (in India Context)
7. World Geography and Geography and Natural Resources of India.
8. Current National and International Important Events.
9. General Intelligentsia.
10. Special Knowledge regarding Education, Culture, Agriculture, Industry Trade, Living & Social
Traditions of Uttar Pradesh.

Question paper 2 : pattern
General Hindi (Preliminary Examination)
(General Vocabulary and Grammar)
Question type : Objective Type
Total Time- 60 minutes ,
no of Questions - 60
Maximum marks - 60
(1) Opposites
(2) Sentence and Correction in framing
(3) One word for several words
(4) Same usage and same nature words
(5) A Noun as Defined by an adjective & an adjectives
(6) Synonymous words

Question paper 1. ]
General Studies
Question Type: Objective Type
Total Time-Two hours,
Total Questions-140
Maximum Marks -140
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old December 20th, 2013, 02:55 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 30,670
Default Re: UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus

The Uttar Pradesh Public Service Commission (UPPSC) is the state agency authorized to conduct the Civil Services Examination for entry-level appointments to the various Civil Services of Uttar Pradesh.

Samiksha Adhikari / Review Officer:

Review officer paper 1 syllabus:

General Science,
History of India,
Indian National Movement,
Indian Polity, Economy & Culture,
Indian Agriculture, Commerce and Trade.
Population, Ecology and Urbanisation (in India Context)
World Geography and Geography and Natural Resources of India.
Current National and International Important Events.
General Intelligentsia.
Special Knowledge regarding Education, Culture, Agriculture, Industry Trade, Living & Social Traditions of Uttar Pradesh.

Question Type: Objective Type

Total Time-Two hours,
Total Questions-140
Maximum Marks -140


Paper 2 Syllabus of review officer exam 2013
Opposites (10 words )
Sentence and Correction in framing (10 sentences )
One word for several words (10 words )
Same usage and same nature words (10 words )
A Noun as Defined by an adjective & an adjectives (10 words )
Synonymous words (10 words )

Question type : Objective Type
Total Time- 60 minutes ,
No of Questions - 60
Maximum marks - 60

Contact Detail:
Uttar Pradesh Public Service Comission
Chandralok, Lucknow, Uttar Pradesh

Map:
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old February 17th, 2014, 05:26 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3,649
Default Re: UPPSC Samiksha Adhikari exam syllabus

Here I am Providing you Question paper of UPPSC Samiksha Adhikari exam for general study


1. The only Indian Governor General was—
(A) C. Rajagopalachari
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Rajendra Prasad
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans : (A)

2. Which plan became the basis for Indian independence ?
(A) Cripps Plan
(B) Wavell Plan
(C) Mountbatten Plan
(D) None of the above
Ans : (C)

3. Which part of Indian Constitution has been described as the soul of the Constitution ?
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) The Preamble
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans : (D)

4. Name the Indian who attended all the Three Round Table Conferences—
(A) B. R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (A)

5. Rabindranath Tagore relinquished his Nighthood as a measure of protest against—
(A) Partition of Bengal
(B) Press Act of 1910
(C) Jallianwala Bagh Massacre
(D) Salt Laws
Ans : (C)

6. The 52nd amendment to the Constitution of India deals with—
(A) Defection
(B) Reservation
(C) Election
(D) Protection of minorities
Ans : (A)

7. The Panchayati Raj was recommended by—
(A) The Government of India Act, 1935
(B) The Cripps Mission of 1942
(C) The Indian Independence Act, 1947
(D) Balwantrai Mehta Committee Report, 1957
Ans : (D)

8. The President of India can nominate—
(A) 10 members to Rajya Sabha
(B) 2 members to Rajya Sabha
(C) 15 members to Rajya Sabha
(D) 12 members to Rajya Sabha
Ans : (D)

9. UNO has fixed the target for ‘Education for All’ till the year—
(A) 2012
(B) 2013
(C) 2014
(D) 2015
Ans : (D)

10. The subjects on which both the Centre and State Governments can legislate are contained in—
(A) The Union List
(B) The State List
(C) The Concurrent List
(D) Residuary List
Ans : (C)

11. Which State Legislative Assembly has the maximum strength (number of members) ?
(A) Andhra Pradesh
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

12. The concept of ‘Fundamental Rights’ enshrined in the Indian Constitution was borrowed from which country’s constitution ?
(A) France
(B) Britain
(C) U.S.A.
(D) Russia
Ans : (C)

13. The maximum strength of Lok Sabha has been fixed at—
(A) 540
(B) 545
(C) 552
(D) 555
Ans : (C)

14. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on—
(A) August 15, 1947
(B) June 30, 1948
(C) November 26, 1949
(D) January 26, 1950
Ans : (C)

15. In India the Chairman of the Public Accounts Committee is appointed by—
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Chairman of the Rajya Sabha
Ans : (C)

16. Which one of the following statements is correct regarding the introduction of money bill ?
(A) Money bill is introduced in Rajya Sabha
(B) It can be introduced in either of the Houses of Parliament
(C) It cannot be introduced in the Lok Sabha
(D) It is introduced in the Lok Sabha
Ans : (D)

17. Who is the Chairman of the Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) Governor of Reserve Bank
Ans : (B)

18. The minimum age required for election to Rajya Sabha is—
(A) 25 years
(B) 30 years
(C) 32 years
(D) 35 years
Ans : (B)

19. Which one of the following taxes is levied and collected by the Union but distributed between Union and States ?
(A) Corporation tax
(B) Tax on income other than on agricultural income
(C) Tax on railway fares and freights
(D) Customs
Ans : (B)

20. Sikkim became a new state by–
(A) 30th Amendment
(B) 34th Amendment
(C) 35th Amendment
(D) 36th Amendment
Ans : (C)

21. On which Indian river is the highest bridge of the world being constructed ?
(A) Chenab
(B) Satluj
(C) Jhelum
(D) Beas
Ans : (A)

22. Match List-I (category) with List-II (54th National Film Award winners) and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I
(a) Best Feature Film
(b) Best Popular Film
(c) Best Children Film
(d) Best Hindi Film
List-II
1. Care of Footpath
2. Khosla ka Ghosla
3. Pullijaman
4. Lage Raho Munnabhai
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 3 4 1 2
(C) 3 2 4 1
(D) 4 2 1 3
Ans : (B)

23. In which district of Uttar Pradesh has the first Police Museum of the country been established ?
(A) Allahabad
(B) Agra
(C) Ghaziabad
(D) Lucknow
Ans : (C)

24. The Commercial Banks were Nationalised in—
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1969
(D) 1992
Ans : (C)

25. Asia’s first human DNA Bank has been set up in—
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Lucknow
(D) Mumbai
Ans : (C)

26. The distribution of finances between centre and states is done on the recommendation of—
(A) Finance Ministry
(B) Finance Commission
(C) Reserve Bank of India
(D) NABARD
Ans : (B)

27. In which one of the following districts of Uttar Pradesh has the Indian Carpet Technology Institute been established ?
(A) Agra
(B) Mirzapur
(C) Moradabad
(D) Sant Ravi Das Nagar
Ans : (D)

28. Which of the following Banks is first in establishing its branch in China ?
(A) Bank of Baroda
(B) Punjab National Bank
(C) State Bank of India
(D) UCO Bank
Ans : (C)

29. Sarva Shiksha Abhiyan covers—
(A) all children in the age group 3–10
(B) all children in the age group 4–8
(C) all children in the age group 5–15
(D) all children in the age group 6–14
Ans : (D)

30. Swavalamban Scheme is concerned with providing—
(A) employment to rural women folk
(B) employment to urban women folk
(C) employment to disabled persons
(D) providing training and skills to women
Ans : (D)

31. Mixed economy means—
(A) existence of both small and big industries
(B) existence of both private and public sectors
(C) existence of both primary and secondary sectors
(D) none of the above
Ans : (B)

32. How many IITs will be set up in the 11th Five Year Plan ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (C)

33. Among the following which country has the highest life expectancy at birth (in years) ?
(A) Japan
(B) Denmark
(C) U.S.A.
(D) Switzerland
Ans : (A)

34. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Place)
(a) Vishakhapatnam
(b) Muri
(c) Gurgaon
(d) Panki
List-II (Industry)
1. Automobile
2. Ship-building
3. Fertiliser
4. Aluminium
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 2 4 1 3
(C) 1 2 3 4
(D) 2 4 3 1
Ans : (B)

35. Which among the following is a public sector Commercial Bank ?
(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) Indian Overseas Bank
(D) UTI Bank
Ans : (C)

36. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Mineral Production)
(a) Mineral Oil
(b) Gypsum
(c) Gold
(d) Bauxite
List-II (State)
1. Orissa
2. Karnataka
3. Gujarat
4. Rajasthan
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 2 1
Ans : (D)

37. Consider the following statements—
Assertion (A) : Atomic energy in India promises to meet the future energy demand of the country.
Reason (R) : Atomic minerals are ubiquitous in India.
Select the correct answer from the code given below :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (C)

38. Which of the following states has the longest coast line ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

39. Which of the following rock systems in India is the main source of coal deposits ?
(A) Dharwar system
(B) Gondwana system
(C) Cudappa system
(D) Vindhyan system
Ans : (B)

40. Laterite soil is found in—
(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Punjab
(D) Maharashtra
Ans : (D)

41. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Kirghiz — Central Asia
(B) Masai — West Africa
(C) Red Indians — North America
(D) Eskimos — Greenland
Ans : (B)

42. Chilka lake is situated in—
(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

43. Damodar is a tributary of river—
(A) Ganga
(B) Hugli
(C) Padma
(D) Suvarn Rekha
Ans : (B)

44. Sangam Yojana is concerned with—
(A) provision for clean drinking water
(B) provision for cleaning rivers
(C) promoting communal harmony
(D) helping the invalids
Ans : (D)

45. National Dairy Development Board is located in—
(A) Anand
(B) Gandhinagar
(C) Vadodara
(D) Valsad
Ans : (A)

46. Economic Planning is included in the Constitution of India in—
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Special List
Ans : (C)

47. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Kimberley — Diamond
(B) Havana — Meat packing
(C) Milan — Silk
(D) Sheffield — Cutlery
Ans : (C)

48. Dudhawa National Park is situated in the district of—
(A) Lalitpur
(B) Pilibhit
(C) Lakhimpur Khiri
(D) Sonbhadra
Ans : (C)

49. The correct descending order of major states of India in terms of density of population (2001) is—
(A) Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar, Kerala
(B) West Bengal, Kerala, Bihar, Uttar Pradesh
(C) Uttar Pradesh, Kerala, West Bengal, Bihar
(D) West Bengal, Bihar, Uttar Pradesh, Kerala
Ans : (B)

50. The major coffee producing state in India is—
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Ans : (B)

51. Which one of the following is the most urbanized states of India according to 2001 Census ?
(A) Gujarat
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Kerala
Ans : (C)

52. According to 2001 Census the least densely populated states of India in ascending order are—
(A) Arunachal Pradesh, Mizoram, Nagaland and Sikkim
(B) Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Sikkim
(C) Arunachal Pradesh, Mizoram, Sikkim and Nagaland
(D) Mizoram, Arunachal Pradesh, Sikkim and Nagaland
Ans : (C)

53. Among the following which fruit is a rich source of iron ?
(A) Jamun
(B) Karonda
(C) Loquat
(D) Guava
Ans : (A)

54. Vitamin which promotes wound healing is—
(A) Vitamin B
(B) Vitamin C
(C) Vitamin A
(D) Vitamin D
Ans : (C)

55. Bauxite is an ore of—
(A) Aluminium
(B) Boron
(C) Lead
(D) Silver
Ans : (A)

56. Which of the following methods is used to determine the age of the earth ?
(A) Carbon dating
(B) Germanium dating
(C) Uranium dating
(D) All the above
Ans : (C)

57. Name the gas which under normal conditions produces pollution in the atmosphere ?
(A) Carbon monoxide (CO)
(B) Carbon dioxide (CO2)
(C) Nitrogen (N2)
(D) Oxygen (O2)
Ans : (A)

58. Electron-volt is the unit for—
(A) energy
(B) charge of electron
(C) potential difference
(D) power
Ans : (A)

59. An atom bomb is based on the principle of—
(A) nuclear fission
(B) nuclear fusion
(C) nuclear spallation
(D) none of these
Ans : (A)

60. Titan is the largest moon or satellite of—
(A) Mars
(B) Venus
(C) Jupiter
(D) Saturn
Ans : (D)

61. The most toxic metal pollutant of the automobile exhaust is—
(A) Copper
(B) Lead
(C) Cadmium
(D) Mercury
Ans : (B)

62. Which of the following disease is caused by a virus ?
(A) Diphtheria
(B) Malaria
(C) Cholera
(D) Hepatitis
Ans : (D)

63. If the circumference of a circle is increased by 50%, then the area will be increased by—
(A) 50%
(B) 100%
(C) 125%
(D) 225%
Ans : (D)

64. The term ‘Siamese Twins’ is used for—
(A) twins in which there is one male and one female
(B) twins in which both are females
(C) twins suffering from a common disease of siam
(D) twins physically attached to each other
Ans : (D)

65. Every solar eclipse takes place on—
(A) full moon only
(B) new moon only
(C) both (A) and (B)
(D) neither (A) nor (B)
Ans : (B)

66. The headquarter of which of the following is correctly given ?
(A) UNO — London
(B) WTO — Geneva
(C) ILO — New York
(D) FAO — Chicago
Ans : (B)

67. White bud of maize is caused due to deficiency of—
(A) N
(B) Zn
(C) Cu
(D) Mn
Ans : (B)

68. A number is 20 more than its 20%. The number is—
(A) 20
(B) 25
(C) 50
(D) 80
Ans : (B)

69. The train which was started on April 14, 2008 between Kolkata (India) and Dhaka (Bangladesh) has been named—
(A) Sadbhavna Express
(B) Shanti Express
(C) Maitri Express
(D) Aman Express
Ans : (C)

70. Thailand’s Ponsana Boonsak won the men’s singles of the India open Grand Prix Badminton championship held in Hyderabad in April 2008. In the final he defeated—
(A) Anand Pawar
(B) Arvind Bhat
(C) Chetan Anand
(D) Zhendong Guo
Ans : (C)

71. Indian Institute of Remote sensing is located at—
(A) Ahmedabad
(B) Dehradun
(C) Shriharikota
(D) None of the above
Ans : (D)

72. The winner of the 62nd Santosh Trophy, held in June 2008, was—
(A) Karnataka
(B) West Bengal
(C) Services
(D) Punjab
Ans : (D)

73. Who among the following was the Chief Guest on the occasion of Republic Day, 2008 ?
(A) British Prime Minister Gardon Brown
(B) French President Nicolas Sarcozy
(C) Danish Prime Minister Anders Fogh Rasmussen
(D) Russian President Vladimir Putin
Ans : (B)

74. In April 2008 fourth convention of Nuclear safety was held in—
(A) Vienna
(B) London
(C) Paris
(D) Rome
Ans : (A)

75. Who among the following received Padma Vibhushan Award of 2008 ?
1. Madhuri Dixit
2. Ratan Tata
3. Sachin Tendulkar
4. Viswanathan Anand
Select the correct answer from the code given below—
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 3, 4
(D) 2, 3, 4
Ans : (B)

76. March 24 (2008) was observed as—
(A) World AIDS Day
(B) World Disabled Day
(C) World Environment Day
(D) World Tuberculosis (TB) Day
Ans : (D)

77. Which one of the following pairs of Harappan sites and their locations is not correctly matched ?
(A) Alamgirpur — Uttar Pradesh
(B) Banawali — Haryana
(C) Diamabad — Maharashtra
(D) Rakhigarhi — Rajasthan
Ans : (D)

78. Jivaka, the famous physician of the time of Gautama Buddha, was associated with the court of—
(A) Bimbisara
(B) Chanda Pradyota
(C) Prasenajeta
(D) Udayana
Ans : (A)

79. After President’s signature on the recommendation of Delimitation Commission, Parliamentary and Assembly Constituencies with certain exemptions, will be redefined. Which of the following are exempted ?
1. Arunachal Pradesh and Manipur
2. Assam
3. Nagaland
4. Jharkhand
Select the correct answer from the code given below—
(A) 1 only
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

80. The winner of French Open, 2008 (Ladies singles) was—
(A) Dinara Safina
(B) Ana Ivanovic
(C) Jelena Jankovic
(D) Svetlana Kuznetsova
Ans : (B)

81. Who among the following was of the view that the Earth revolves round the Sun ?
(A) Aryabhatta
(B) Brahmagupta
(C) Varahamihira
(D) None of the above
Ans : (A)

82. What is the difference (in years) between the Vikrama and Saka eras ?
(A) 57 years
(B) 78 years
(C) 135 years
(D) 320 years
Ans : (C)

83. Who among the following rulers paid attention to the water resource management in Girnar region some centuries before the Christian era ?
1. Mahapadma Nanda
2. Chandragupta Maurya
3. Ashoka
4. Rudradaman
Select the correct answer from the code given below—
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 3, 4
(D) 2, 3, 4
Ans : (D)

84. Ptolemy Philadelphus with whom Ashoka had diplomatic relations was the ruler of—
(A) Cyrene
(B) Egypt
(C) Macedonia
(D) Syria
Ans : (B)

85. The inscription belonging to which one of the following dynasties confirms the tradition that Lumbini was the birth place of Sakyamuni Buddha ?
(A) Maurya
(B) Sunga
(C) Satavahana
(D) Kushana
Ans : (A)

86. Which literature had its classical age under Krishnadeva Raya, the famous Vijayanagara king ?
(A) Konkani
(B) Malayalam
(C) Tamil
(D) Telugu
Ans : (D)

87. The city of Jaunpur was founded by—
(A) Mohammad-bin-Tughlaq
(B) Firoz Shah Tughlaq
(C) Ibrahim Shah Sharqi
(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)

88. The department of Public Works was established for the first time by—
(A) Alauddin Khalji
(B) Balban
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Iltutmish
Ans : (C)

89. Who were the ‘Nayanars’ ?
(A) Saivites
(B) Saktas
(C) Vaishnavites
(D) Sun worshippers
Ans : (A)

90. Who among the following kings had strong leaning towards Jainism ?
(A) Dasratha
(B) Brihadratha
(C) Kharavela
(D) Huvishka
Ans : (C)

91. Which one of the following rulers had granted Diwani to the East India Company ?
(A) Farrukhsiyar
(B) Shah Alam-I
(C) Shah Alam-II
(D) Shujaud Daula
Ans : (C)

92. The transfer of capital of British India from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

93. The Durand line demarcated India’s border with—
(A) Afghanistan
(B) Burma
(C) Nepal
(D) Tibet
Ans : (A)

94. What was the rate of exchange between the Copper Dam and Silver Rupaya under Sher Shah ?
(A) 16 : 1
(B) 32 : 1
(C) 40 : 1
(D) 64 : 1
Ans : (C)

95. Arrange the following events of Akbar’s reign in a chronological order :
1. Abolition of Jazia
2. Construction of Ibadatkhana
3. Signing of Mahzar
4. Foundation of Din-i-Ilahi
Select the correct answer from the code given below—
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 1, 3, 2, 4
(D) 3, 4, 1, 2
Ans : (A)

96. After the arrest of Gandhiji during the Salt Satyagraha, who took his place as leader of the movement ?
(A) Abbas Tyabji
(B) Abul Kalam Azad
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Vallabhbhai Patel
Ans : (A)

97. Which one of the following revolutionaries involved in Kakori case had escaped the trial ?
(A) Sachindra Nath Bakshi
(B) Mukundi Lal
(C) Chandra Shekhar Azad
(D) Manmath Nath Gupta
Ans : (A)

98. Who changed the name of Hindustan Republic Association founded by Sachindra Sanyal to ‘Hindustan Socialist Republic Association’ ?
(A) Ras Behari Bose
(B) Batukeshwar Datt
(C) Sardar Bhagat Singh
(D) Chandra Shekhar Azad
Ans : (C)

99. Which one of the following revolutionaries was executed in the Gorakhpur Jail ?
(A) Ramprasad Bismil
(B) Rajendra Lahiri
(C) Roshan Singh
(D) Ashfaqullah Khan
Ans : (A)

100. Whose sustained efforts led to the establishment of the first women’s university in Bombay ?
(A) Dayaram Gidumal
(B) D. K. Karve
(C) Ramabai
(D) Mahadev Govind Ranade
Ans : (B)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
UPPSC Lower Subordinate Exam
UPPSC.UP.Nic.In Syllabus
UPPSC Prelims exam Cut Off Marks
Uppsc apo exam result
UPPSC Exam Date
want to know about uppsc exam of officers level as upsc hold every year
UPPSC civil services Exam?
Exam of UPPSC assistance public prosecution officer
UPPSC Samiksha Adhikari result
UPPSC Pre Exam Result
UPPSC Lower Subordinate Exam Solved Paper
UPPSC Sociology Syllabus for lecturer in Screening Test
Exam pattern for UPPSC Pre Examination
Criteria for Age limit in UPPSC Exam
UPPSC Food Inspector Exam Date
UPPSC Lower Subordinate Pre Exam
UPPSC lower subordinate main exam syllabus
Syllabus for upcoming UPPSC
UPPSC Lower Subordinate Exam Result
UPPSC Pre Exam Admit Card









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 03:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9