HSSC Taxation Inspector Paper - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old July 16th, 2012, 11:02 AM
fazal subhan
Guest
 
Posts: n/a
Default HSSC Taxation Inspector Paper

Hi guys I want to take part in Haryana Staff Selection Commission Taxation Inspector exam so tell me where available its application form and what is qualification eligibility and age limit require and give me here exam centers list and last date of form getting and submitting?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old July 16th, 2012, 02:57 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: HSSC Taxation Inspector Paper

Hariyana Staff Selection Commission conducts exam for the post of Taxation Inspector.
Here is the information about the exam;

Qualification criteria.

Degree from any recognized university or equivalent.
The age limit is 18-27 on 1st July of exam year.

Height of the candidate should be 157.5 cm, chest 81 cm.

Physical standard (min.):-
Height: 157.5 cm
Chest: 81 cm

Syllabus: - the syllabus for the exam is mention below.

-General intelligence: ability of reasoning, -
General English
-arithmetic ability
-general awareness.
-history, geography, economic, general policy, scientific research etc

Paper pattern of the exam

Part-A contains 100 questions of English, Hindi
Part-B also contains 100 questions regarding General knowledge/ general studies

Here is the address of the commission.

Secretary, Haryana Staff Selection Commission,
Bays No. 67-70, Sector-2,
Panchkula PIN- 134151.
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old April 25th, 2013, 11:42 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: HSSC Taxation Inspector Paper

chor jaat baithe h haryana mei..isliye hi toh 2 baar exam cancel ho gya..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old June 23rd, 2013, 11:25 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default HSSC Taxation Inspector Paper

Please provide me the syllabus of HSSC Taxation Inspector Paper ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old June 24th, 2013, 03:00 PM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 16,364
Default Re: HSSC Taxation Inspector Paper

Here I am providing you the the syllabus of HSSC Taxation Inspector Paper.

All the questions will be of MCQ (Multiple Choice Questions).

English Language Proficiency
This section have 25 questions based on the followings:-

Verb
Adverb
Error Correction
Comprehension
Answering questions based on Unseen Passages
Vocabulary
Synonyms
Antonyms
Spellings
One word substitution etc.

General Knowledge
This section have 25 questions based on the followings:-


History, culture, geography of Punjab
Current Affairs (National and Punjab)
Major Financial/Economic News
Appointments
Sports
Books and Authors
Awards and Honours
Science - Inventions and Discoveries
Abbreviations
Important Days
International and National Organisations

Mental Ability
This section have 50 questions based on the followings:-


VERBAL
Number Series
Alphabet Series
Test of Direction Sense
Coding-Decoding
Number Ranking
Arithmetical Reasoning
Problem on Age Calculation
Blood Relations
Analogy
Decision Making
Syllogism etc.

NON-VERBAL
Non Verbal Series
Mirror Images
Cubes and Dice
Grouping Identical Figures
Embedded Figures etc

Mathematical Skills
This section have 50 questions based on the followings:-


Number System
HCF, LCM
Simplification
Decimal Fractions
Ratio and Proportions
Unitary Method
Percentage
Time Speed and Distance
Time and Work
Profit and Loss
Average
Simple and Compound Interest
Mensuration (2D and 3D) etc.

Candidates who will be able to pass in all of the Four sections separately will be called for the personality test which will also be of 100 Marks.

Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
Please provide me the syllabus of HSSC Taxation Inspector Paper ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old February 18th, 2014, 01:16 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: HSSC Taxation Inspector Paper

Haryana Staff Selection Commission (HSSC) conduct written test for the post of Taxation Inspector

Pattern/Format of Examination:
General Intelligence 120 marks
General English 80 marks
Arithmetical Ability 80 marks
General Awareness 120 marks

Here I am sharing the General English Model paper for Haryana Staff Selection Commission (HSSC) Taxation Inspector Exam

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the
Questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold
to help you locate them while answering some of the questions.
Mihir and Mahadev lived in the same village. While Mahadev owned the
largest shop in the village, Mihir was a poor farmer. Both had large
families, with many sons, daughtersin-law and grandchildren. One day,
Mihir, tired of not being able to make ends meet, decided to leave the
village and move to the city where they were sure to make enough to feed
everyone. They said their goodbyes, packed their few belongings and set
off. When night fell, they stopped under a large tree. There was a stream
running nearby, where they could refresh themselves. Mihir told his sons
to clear the area below the tree. He told his wife to fetch water. He
instructed his daughters-in-law to make up the fire and started cutting
wood from the tree himself. Now, in the branches of that tree sat a
thief. He watched as Mihir’s family worked together. He also noticed they
had nothing to cook. Mihir’s wife too thought the same, for she said to
her husband, “Everything is ready. But what shall we eat ?” Mihir raised
his hands to heaven and said, “Don’t worry. He is watching all this from
above. He will help us.”
The thief was worried. He had seen that the family was large and worked
well together. Surely they did not know he was hiding in the branches ?
He decided to make a quick getaway. He climbed down swiftly when they
were not looking and ran for his life. But, he left behind his bundle of
stolen jewels and money, which dropped down into Mihir’s lap. He opened
it and jumped with joy when he saw the contents. The family promptly
gathered its belongings and returned to the village. There was great
excitement when they told everyone how they got rich.
Mahadev thought this was a nice quick way to earn some money ! He
commanded his family to pack some clothes and they set off as if on a
journey. They stopped under the same tree and Mahadev started commanding
everyone as Mihir had done. But no one in his family was willing to obey
orders. They were used to having servants wait on them – so the one who
went to the river to fetch water had a nice bath. The one who went to
gather wood for the fire went off to sleep beneath the tree. And Mahadev
only ordered everyone about, not bothering to do anything himself.
Meanwhile the thief had returned to the tree. He noticed the family
members were greedy and selfish. They would never be able to put up a
fight together. Then, Mahadev and his wife started the conversation that
they had rehearsed carefully. Mahadev’s wife said, “Everything is ready.
But what shall we eat ?” Mahadev raised his hands upwards and said,
“Don’t worry. He is watching all this from above. He will help us”.
At this, the thief jumped down from the tree, knife in hand. Seeing him,
everyone started running helter skelter to save themselves. The thief
stole everything. Mahadev and his family had to return to the village
empty-handed, having lost all the jewellery and gold they had taken with
them.

1. Which of the following cannot be said about Mihir’s family ?
(a) They respected and obeyed Mihir.
(b) They were so poor that they sometimes had to starve.
(c) They had no friends in the village when they were poor.
(A) None
(B) Only (c)
(C) Only (b) and (c)
(D) Only (b)
(E) All (a), (b) and (c)
Ans : (C)

2. Why did Mihir and his family decide to camp under the ‘thief’s tree’ ?
(A) Being a large family they knew they could capture the thief
(B) It was a convenient spot to camp for the night
(C) It was the only tree large enough to shelter the whole family
(D) there was a stream nearby and wood to build a house
(E) Exhausted after the day’s travel they couldn’t walk any more
Ans : (B)

3. Why did the thief leave the valuables he had stolen behind ?
(A) Seeing Mihir’s faith in God the thief was filled with remorse
(B) Feeling sorry for Mihir’s family he decided to donate the valuables
to them
(C) He was afraid that God would punish him for stealing
(D) In his hurry to run away he forget to take the valuables along
(E) He was confident that they were so well hidden that they would not be
found
Ans : (D)

4. Which of the following best describes Mahadev ?
(A) He was a rich businessman
(B) He bullied his wife so she obeyed him
(C) He paid his servants well to look after his family’s needs
(D) He was greedy and had cheated Mihir
(E) He was brave and decided to trick the thief
Ans : (A)

5. Why did Mihir’s family return to the village ?
(A) To show off their newfound wealth
(B) To buy back their land and start a business
(C) They had no need to shift to the city
(D) To share their wealth with the other villagers
(E) They wanted to sing God’s praises to all the villagers
Ans : (C)

6. What made Mihir utter the phrase, “He is watching all this from

above.” ?

(A) He had spotted the thief and wanted to frighten him off

(B) He was telling his wife to trust God to look after them

(C) It was a warming to his family members to stick together

(D) He was begging the thief for help to feed his family

(E) None of these

Ans : (B)

7. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?

(A) Mahadev planned to seek his fortune in the city as Mihir had

(B) Mihir’s family preferred to live in the city

(C) Mahadev had no intention of moving to the city

(D) Mahadev lost his entire life savings to the thief

(E) The thief only robbed those whom he did not like

Ans : (D)



8. Why did the thief return to the tree ?

(A) To plot how to get his money back

(B) He thought no one would look for him there

(C) To keep a watch on Mahadev’s family

(D) Not mentioned in the passage

(E) None of these

Ans : (D)



9. Why was the thief not afraid of Mahadev’s family ?

(A) They had not brought their servants along to protect them

(B) Seeing their wealth he suspected them of stealing his loot

(C) He had weapons to defend himself

(D) Mahadev’s family was not as large as Mihir’s

(E) None of these

Ans : (E)



10. How did the villagers react to Mihir’s new found wealth ?

(A) They tried hard to coax him to reveal the secret of his wealth

(B) They followed his example and became more devout

(C) They pretended to happy for him but were secretly jealous

(D) They each plotted to visit the tree and get rich quickly

(E) None of these

Ans : (E)



Directions—(Q. 11–13) Which of the following is most similar in meaning

to the word given in bold as used in the passage.



11. make(A) earn

(B) estimate

(C) prepare

(D) build

(E) settle

Ans : (A)



12. lost

(A) defeated

(B) failed

(C) forfeited

(D) wasted

(E) destroyed

Ans : (D)



13. getaway

(A) holiday

(B) freedom

(C) fantasy

(D) escape

(E) relaxation

Ans : (D)



Directions—(Q. 14–15) Which of the following is most opposite in meaning

of the word given in bold as used in the passage.



14. rehearsed(A) repeated

(B) forced

(C) fake

(D) unplanned

(E) effortless

Ans : (D)



15. willing

(A) oblige

(B) reluctant

(C) distracted

(D) determined

(E) obstacle

Ans : (B)



Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any

grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in

one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there

is no error the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any)



16. The majority of the population believes (A) / that the stock market

is recovered (B) / and that it is the (C) / right time to buy shares. (D)

No error (E)

Ans : (B)



17. Seema’s new office is close (A) / to her residence so (B) / she will

not longer (C) / have to travel by train. (D) No error (E)

Ans : (C)



18. In the present guidelines, (A) / the bank is required to obtain (B) /

a photograph from any person (C) / who wishes to open an account. (D) No

error (E)

Ans : (C)



19. Chetan puts in a lot (A) / of effort to ensure (B) / that the scheme

was (C) / launched in March. (D) No error (E)

Ans : (C)



20. As our economy is (A) / experiencing a recession, banks (B) / have

became very cautious (C) / about giving loans. (D) No error (E)

Ans : (C)



21. After retiring she spent (A) / most of her time teaching young (B) /

doctors and motivating themselves (C) / to work in rural areas. (D) No

error (E)

Ans : (A)

22. Since this foreign bank has (A) / not performed very good this year

(B) / it will not be setting / up any new branches. (D) No error (E)

Ans : (B)



23. Our Chairman is deeply concerned (A) / about the environment (B) /

and plans to take some steps to reduce the (C) / pollution caused by our

factories. (D) No error (E)

Ans : (E)



24. He was afraid that his parents (A) / would not allow him to (B) /

make the film so he did (C) / not tell them about it. (D) No error (E)

Ans : (E)



25. I was previously posted (A) / in Singapore and it (B) / took me a

long time (C) / to accustom to the food. (D) No error (E)

Ans : (D)



Directions—(Q. 26–30) In each question below a sentence with four words

printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and

(D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt

or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which

is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your

answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also

appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All correct’

as your answer.



26. He was a member (A) of the original (B) committee which drafted (C)

these recommendations. (D) All correct (E)

Ans : (B)



27. Do not procede (A) with the transfer (B) of funds until you receive

further (C) instructions. (D) All correct (E)

Ans : (A)



28. Our branch is located (A) in a remote (B) area where water is

scarcity (C) available. (D) All correct (E)

Ans : (C)



29. To gain (A) their support, (B) you must convenience (C) them of the

benefits (D) of the proposal. All correct (E)

Ans : (C)



30. The deal we negotiated (A) has not been approved (B) by RBI and needs

(C) to be revized. (D) All correct (E)

Ans : (D)


Directions—(Q. 31–35) Rearrange the following six sentences (a), (b),

(c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful

paragraph; then answer the questions given below them.

(a) A few minutes later he was hauled back on board the ship, on the

captain’s orders.

(b) One of the crew began to complain and moan about the situation and no

one could silence him.


(c) Marvelling at the change, the passengers asked for an explanation, to

which the captain replied, “We never appreciate how well off we are in a

situation until we fall into a worse one”.

(d) During a voyage a great storm arose.

(e) In exasperation the captain ordered him to be thrown overboard.

(f) To everyone’s surprise, the man immediately went back to his post and

silently began to work.



31. Which of the following should be the THIRD sentence after

rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (e)

Ans : (E)



32. Which of the following should be the FIRST sentence after

rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (e)

Ans : (D)



33. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after

rearrangement ?

(A) (b)

(B) (c)

(C) (d)

(D) (e)

(E) (f)

Ans : (E)



34. Which of the following should be the SECOND sentence after

rearrangement ?

(A) (b)

(B) (c)

(C) (d)

(D) (e)

(E) (f)

Ans : (A)



35. Which of the following should be the FIFTH sentence after

rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (f)

Ans : (C)


Directions—(Q. 36–40) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given

below should replace the phrase given in bold in the following sentence

to make the sentence meaningful and grammatically correct. If the

sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as

the answer.



36. Ensure we have the necessary clearance is the responsibility of the

legal department.

(A) Ensuring we have

(B) To ensure having

(C) We have been ensured

(D) Ensuring us having

(E) No correction required

Ans : (B)



37. They have decided to go ahead and implement which was discussed at

last month’s conference in Chennai.

(A) What we had discussed

(B) Whatever discussion

(C) That being discussed

(D) Which has been discussed

(E) No correction required

Ans : (A)



38. To reduce costs, we should replace our current system by much

efficient one.

(A) Through more efficient

(B) Efficiently by

(C) With a more efficient

(D) For better efficiency

(E) No correction required

Ans : (C)



39. Staff in the district offices can easily monitor whether the payments

are being made in time.

(A) Easily be monitored

(B) Monitor easier whether

(C) Easy to monitor that

(D) Monitor easily

(E) No correction required

Ans : (E)



40. Most of the managers whom involved in the deal had previously worked

for multinational banks.

(A) Whose involved

(B) Involvement with

(C) Involving whom

(D) Involved in

(E) No correction required

Ans : (D)



Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of

which has been numbered. These numbers are printed below the passage and


against each, five words are suggested, one of which fits the blank

appropriately. Find out the appropriate word in each case.



One rainy day while driving me home from school my father stopped to

offer a frail old man a lift. Though he was headed in the opposite

…(41)…, my father insisted. By the time we …(42)… home it was late and I

was tired and …(43)… with my father.



That night, my father …(44)… me a bedtime story as usual–A …(45)… Emperor

was once asked “Sire, while you …(46)… rich and powerful, your teacher

doesn’t even …(47)… a piece of land yet you visit him, …(48)… don’t you

summon him to court ?” The Emperor …(49)… and said, “You are mistaken, my

teacher is …(50)… than I am. My land can be lost in a war but he

possesses knowledge which can never be stolen.” “The old man was my

teacher.” my father concluded.



I have never forgotten the lesson my father ‘taught’ me that day.


41. (A) route

(B) manner

(C) direction

(D) side

(E) way

Ans : (C)



42. (A) left

(B) arrived

(C) return

(D) gone

(E) reach

Ans : (B)



43. (A) complained

(B) annoying

(C) hungry

(D) upset

(E) worried

Ans : (D)



44. (A) taught

(B) described

(C) told

(D) reads

(E) related

Ans : (C)



45. (A) greedy

(B) honest

(C) foolish

(D) mighty

(E) cruel

Ans : (D)


46. (A) are

(B) being

(C) were

(D) so

(E) seem

Ans : (A)

47. (A) own

(B) earn

(C) acquire

(D) possessed

(E) has

Ans : (A)

48. (A) however

(B) but

(C) instead

(D) when

(E) why

Ans : (E)

49. (A) shouted

(B) silent

(C) thinks

(D) smiled

(E) prayed

Ans : (D)

50. (A) powerful

(B) wise

(C) wealthy

(D) stronger

(E) richer

Ans : (E)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Excise & Taxation Inspector
Excise & Taxation Inspector Punjab
Excise and Taxation Inspector Punjab Sample Paper
Excise and taxation inspector Punjab recruitment result
Excise and taxation inspector question paper
Excise and Taxation Inspector Punjab Results
Punjab Excise and Taxation Inspector Recruitment
HSSC Taxation Inspector Written Test
Haryana Staff Selection Commission exam Syllabus of Taxation Inspector
Excise and Taxation Inspector Past Question Paper
Post excise and taxation inspector Exam Syllabus
SSC CPO Sub Inspector Question Paper
Excise & Taxation Inspector (E&T) Paper
RPF Sub inspector Question Paper
Taxation Inspector Exam Syllabus
HSSC Taxation Inspector Question Papers
Interview Date of Sanitary Inspector In HSSC
Excise And Taxation Inspector Recruitment
Punjab Excise and Taxation Inspector Result
Punjab Excise And Taxation Inspector Recruitment Exam









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9