SSC stenographer sample paper - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old June 29th, 2012, 11:00 AM
aman.mittal
Guest
 
Posts: n/a
Default SSC stenographer sample paper

I have submitted application form for SSC stenographer exam so I need sample paper of the exam for preparation. Is there any website from where I can download the papers? I yes, please give me the address of the website.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old June 29th, 2012, 01:49 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: SSC stenographer sample paper

You are asking for the SSC stenographer sample paper. We have already uploaded it at over site. You can download the SSC stenographer solved paper from here.

http://studychacha.com/discuss/22200...html#post73211
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old March 15th, 2014, 03:57 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: SSC stenographer sample paper

Staff Selection Commission Stenographers exam solved questions are:

1. The present monetary system in India is managed by–
(A) Nationalised Banks (B) The State Bank of India
(C) The Central Finance Ministry (D) The Reserve Bank of India
Ans : (D)

2. What is a Multinational Company?
(A) A joint venture among more than two countries
(B) A company set up with foreign capital
(C) A company having operations in many countries.
(D) A company holding a monopoly over the sale of a certain commodity in several countries.
Ans : (C)

3. Explicit + Implicit Costs =
(A) Private Costs (B) Accounting Costs
(C) Economic Costs (D) Social Costs
Ans : (C)

4. Which of the following is not relevant to Human Resource Development ?
(A) Education (B) Women and Child Development
(C) Caste System (D) Youth Affairs and Sports
Ans : (C)

5. A Trade Cycle consists of–
(A) Three Phases (B) Four Phases
(C) Five Phases (D) Six Phases
Ans : (B)

6. The Khilafat Movement was organised to protest against–
(A) religious interference by the British (B) Russian Revolution
(C) dismemberment of Turkey (D) suppression of Pathans
Ans : (C)

7. Planning Commission was established in the year–
(A) 1980 (B) 1970
(C) 1950 (D) 1960
Ans : (C)

8. India witnessed single party domination till–
(A) 1962 (B) 1967
(C) 1971 (D) 1977
Ans : (B)

9. Which part of the Constitution of India has been described as the soul of the Constitution ?
(A) Fundamental Rights (B) Directive Principles of State Policy
(C) Preamble (D) Panchayats
Ans : (C)

10. Constituent Assembly adopted the Constitution on–
(A) 15th August 1947 (B) 26th November 1949
(C) 26th January 1950 (D) 30th January 1948
Ans : (B)

11. The rustless Iron Pillar at Mehrauli (Delhi) was erected by the–
(A) Mauryas (B) Kushans
(C) Guptas (D) Satavahanas
Ans : (C)

12. The famous ‘Gayatri Mantra’ has been taken from–
(A) Rigveda (B) Samaveda
(C) Yajurveda (D) Atharvaveda
Ans : (A)

13. The Rajput King who was defeated by Babur in the battle of Khanwa was–
(A) Udai Singh (B) Rana Pratap Singh
(C) Rana Sanga (D) Rudra Deva
Ans : (C)

14. Who was the founder of the Ramakrishna Mission ?
(A) Sri Ramakrishna (B) Swami Shraddhananda
(C) Keshab Chandra (D) Swami Vivekananda
Ans : (D)

15. Who led the Mutiny at Kanpur ?
(A) Begum Hazrat Mahal (B) Nana Sahib
(C) Tantia Tope (D) Rani Laxmibai
Ans : (B)

16. Which ‘Water Body’ separates Andaman and Nicobar Islands ?
(A) Andaman Sea (B) Bay of Bengal
(C) Ten Degree Channel (D) Eleventh Degree Channel
Ans : (C)

17. State Highways are maintained by–
(A) Individual States (B) Central Government
(C) Central and State Governments jointly (D) Private parties selected by the State Governments
Ans : (A)

18. The first port developed after Independence was–
(A) Nhava Sheva (B) Kandla
(C) New Mangalore (D) Mumbai
Ans : (B)

19. The neighbouring country of India which has the smallest area is–
(A) Sri Lanka (B) Bangladesh
(C) Bhutan (D) Nepal
Ans : (C)

20. Kaziranga Wild Life Sanctuary is in the State of–
(A) Bihar (B) Tamil Nadu
(C) Assam (D) Kerala
Ans : (C)

21. Resin is extracted from–
(A) Papaya (B) Pine
(C) Rubber (D) Banyan
Ans : (B)

22. A common plant found in tropical rainforest is–
(A) Pine (B) Eucalyptus
(C) Orchid (D) Fir
Ans : (C)

23. Which of the following vitamins is necessary for clotting of blood ?
(A) K (B) C
(C) A (D) B
Ans : (A)

24. Influenza virus contains–
(A) RNA only (B) DNA only
(C) Both RNA and DNA in equal proportion. (D) DNA with very small proportion of RNA.
Ans : (A)

25. Lung fish is a link between–
(A) Amphibia and Birds (B) Reptiles and Birds
(C) Amphibia and Reptiles (D) Reptiles and Mammals
Ans : (C)

26. Green gland is the excretory organ of–
(A) Earthworm (B) Cockroach
(C) Prawn (D) House-fly
Ans : (C)

27. When pressure is increased, the boiling point of water–
(A) decreases (B) increases
(C) remains the same (D) depends on the volume of vapour formed
Ans : (B)

28. In the treatment of skin disease the radio isotope used is–
(A) Radio phosphorous (B) Radio iodine
(C) Radio lead (D) Radio cobalt
Ans : (A)

29. Rainbow has: (Choose incorrect statement)–
(A) red light as its outer-most colour towards sky
(B) red light as its inner-most colour towards earth
(C) violet light as its inner-most colour towards earth
(D) its curvature bent towards earth
Ans : (B)

30. A cyclist in circular motion should lean–
(A) Forward (B) Backward
(C) Sideways towards the centre (D) Sideway away from the centre
Ans : (C)

31. The monitor of a computer is–
(A) an input device (B) an output device
(C) a storage device (D) a processing device
Ans : (B)

32. ……….. is a collection of wires through which data is transmitted from one part of a computer to another part–
(A) Port (B) Channel
(C) Bus (D) Add on card
Ans : (C)

33. Amalgam is an alloy in which the base metal is–
(A) Copper (B) Zinc
(C) Aluminium (D) Mercury
Ans : (D)

34. The physical method commonly used to purify sea water is–
(A) Evaporation (B) Sedimentation
(C) Filtration (D) Distillation
Ans : (A)

35. The chemical name of ‘oil of vitriol’ is–
(A) Phosphoric acid (B) Nitric acid
(C) Sulphuric acid (D) Hydrochloric acid
Ans : (C)

36. Cathode rays are–
(A) Electromagnetic waves (B) Radiations
(C) Stream of α-particles (D) Stream of electrons
Ans : (D)

37. The National Park ‘Valley of Flowers’ lies in the State of–
(A) Kerala (B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand (D) Jammu and Kashmir
Ans : (C)

38. Bhopal Gas Tragedy was caused by–
(A) Nitrogen (B) Oxygen
(C) Methyl isocyanite (D) Cyanide
Ans : (C)

39. The example of a secondary pollutant is–
(A) CFC (Chloro fluoro carbon) (B) PAN (peroxy acetyl nitrate)
(C) CH4 (Methane) (D) Cl2 (Chlorine)
Ans : (B)

40. In big cities, air pollution is mainly due to–
(A) burning of fossil fuel (B) thermal power plant
(C) sewage (D) suspended particles
Ans : (A)

41. The term ‘Let’ is associated with–
(A) Badminton (B) Chess
(C) Hockey (D) Football
Ans : (A)

42. The oral polio vaccine was discovered by–
(A) Alexander Flemming (B) Jonas Salk
(C) Edmond Fischer (D) Joseph E. Murray
Ans : (B)

43. Who among the following Nobel Laureates for their relentless struggle for peace, was awarded 2010 Nobel Prize?
(A) Barack H. Obama (B) Liu Xiaobo
(C) Martti Ahtisaari (D) Shirin Ebadi
Ans : (B)

44. The Umiam Hydel Project dam is located a few kilometres north of–
(A) Guwahati (B) Shillong
(C) Kohima (D) Imphal
Ans : (B)

45. The expenses of the Government of India are the highest on account of subsidy on–
(A) Fertilisers(B) Oil
(C) LPG (D) Food
Ans : (D)

46. In accordance with the directions of RBI, banking facilities are required to be provided at all places having population of more than 2000 by the end of–
(A) March 2015 (B) March 2014
(C) March 2013 (D) March 2012
Ans : (C)

47. Bodoland Territorial Council (BTC), an autonomous self-governing body, was created within the State of–
(A) Nagaland (B) Meghalaya
(C) Assam (D) Mizoram
Ans : (C)

48. ‘Simla Pact’ between India and Pakistan was signed in the year–
(A) 1965 (B) 1971
(C) 1972 (D) 2001
Ans : (C)

49. In which of the following States are Garo and Khasi tribes found ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Nagaland
(C) Meghalaya (D) Mizoram
Ans : (C)

50. Manipur has common boundaries with the group of States of–
(A) Nagaland, Assam and Mizoram (B) Nagaland, Meghalaya and Tripura
(C) Meghalaya, Mizorarn and Tripura (D) Nagaland, Mizoram and Meghalaya
Ans : (A)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
SSC Stenographer Question Paper 16 oct
SSC stenographer question paper solved
SSC Stenographer Model Question Paper
BEL CSE Exam Sample Paper
XAT Sample Question Paper
MAT Sample Question Paper
SSC stenographer paper
SSC Stenographer Question Paper
UP Board Sample Paper
MHT CET Sample Question Paper
TET Sample Paper
NID Sample Question Paper
Stenographer Exam Of SSC Paper
VITEEE Sample Paper
CDS Question Paper Sample
RPET Sample Paper
VIT EEE sample paper solutions









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 10:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9