NIFT entrance exam sample papers - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 16th, 2012, 11:49 AM
bangarr
Guest
 
Posts: n/a
Default NIFT entrance exam sample papers

For take admission in NIFT (National Institute of Fashion Technology) I am going to take part in NIFT entrance exam, so can you please give sample paper/old question papers for preparation of this exam?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old September 12th, 2012, 02:47 PM
Chinmoy chakrabarty.
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: NIFT entrance exam sample papers

I am going to participate in NIFT entrance examinations. So provide me with the previous year question paper and syllabus of the examination for me.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old November 1st, 2012, 03:54 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: NIFT entrance exam sample papers

plz provide me with the related sample papers for preparing for nift entance exam
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old March 19th, 2014, 12:00 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 30,670
Default Re: NIFT entrance exam sample papers

National Institute of Fashion Technology is abbreviated as NIFT, which is one of the most famous fashions Institute in India. There will be GAT (General Ability Test) which consists of various sub-tests and CAT (Creative Ability Test), Situation Test.

GAT Sample questions:-

1. In a certain examination there are three papers and it is necessary for a candidate to get 36% of the total marks to pass. In one paper a candidate obtained 62 out of 120 and in the second paper he obtained 35 out of 150. To just qualify for pass he must obtain out of 180 in the 3rd
paper.

(a) 35
(b) 45
(c) 55
(d) 65

Ans:- (d)

2. A book-seller allows a discount of 10% on the advertised price of a book. A book costs Rs 600 and he wants to make a profit of 20%. He must mark the price of the book as:

(a) Rs 700
(b) Rs 800
(c) Rs 660
(d) Rs 720

Ans:- (b)

3. A pot full of water weighs 9.5 kg. When half-filled with water the pot weighs 5.5 kg. The weight of the empty pot is (in kg):

(a) 4
(b) 1.5
(c) 2
(d) 3.5

Ans:- (b)

4. A shopkeeper bought pens at the rate of 12 pens for Rs 150 and sold them at the rate of 10pens for Rs 130. The number of pens he should sell to earn a net profit of Rs 20 is:

(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

Ans:- (d)

5. A train passes a platform 90 metres long in 30 seconds and a man standing on the platform in 15 seconds. The speed of the train is (in m/sec):

(a) 3
(b) 6
(c) 2
(d) 5

Ans:- (b)

6. Five numbers are arranged in order. The average of the first four numbers is 26 and the average of the last four numbers is 23. The difference of the first and the last number is:

(a) 3
(b) 15
(c) 12
(d) 10

Ans:- (c)

7. 20 men working 8 hours per day can complete a piece of work in 21 days. The number of hours per day must 48 men work to complete the same job in 7 days is:

(a) 10 hrs
(b) 8 hrs
(c)12 hrs
(d) 6 hrs

Ans:- (a)

8. A number of boys raised Rs 180.50 by subscription among themselves, each boy subscribing as many 25 pieces at twice the number of boys. The number of boys is:

(a) 21
(b) 17
(c) 19
(d) 2

Ans:- (c)

9. Of the four numbers p, q, r, s, the ratio of the first number to the second is 2: 3, that of the second to the third is 5: 6 and that of the third to the fourth is 8: 9. The continued ratio of the four numbers is:

(a) 40 : 60 : 72 : 81
(b) 4 : 6 : 7 : 8
(c) 1 : 2 : 3 : 4
(d) 42 : 65 : 70 : 91

Ans:- (a)

10. A fort has provisions for 420 soldiers for 70 days. After 10 days 210 more soldiers enter the fort. The remaining food will last for:

(a) 30 days
(b) 25 days
(c) 35 days
(d) 40 days

Ans:- (d)

11. Two pipes can fill a cistern in 20 and 30 minutes respectively. Both the pipes being opened, when the cistern is empty. The time when the first pipe must be turned off so that the cistern may be filled in 18 minutes, in all is:

(a) After 10 min
(b) After 6 min
(c) After 8 min
(d) After 12 min

Ans:- (c)

12. The time taken to travel from one place to another at the rate of 3 km/hr is 1 hour less than that taken to travel same distance at the rate of 2.5 km/hr. the distance between the places is:

(a) 14 km
(b) 16 km
(c) 15 km
(d) 20 km

Ans:- (c)

13. 20 men working 8 hrs a day can complete a work in 18 days. Then 16 men working 9 hrs a day can complete it in:

(a) 20 days
(b) 60 days
(c) 12 days
(d) 16 days

Ans:- (a)

14. The population of a town was 2, 00000. If the number of males increased by 10% and the number of females decreased by 6%, the total population would have remained unchanged. The number of males is:

(a) 80,000
(b) 72,000
(c) 75,000
(d) 90,000

Ans:- (c)

15. If oranges be bought at the rate of 20 for a rupee, the number of oranges which must be sold for a rupee to gain 25% is:

(a) 20
(b) 22
(c) 18
(d) 16

Ans:- (d)

16. A person had deposited Rs 2500 in a bank on Ist January and withdrew Rs 1000 from the bank at the end of 9 months. If the rate of interest is 4% p.a., then the total interest payable to him at the end of the year is:

(a) Rs 80
(b) Rs 84
(c) Rs 105
(d) Rs 90

Ans:- (d)

17. A certain sum is invested at simple interest p.a. It amounts to Rs 520 and Rs 568 after 5 and 7 years respectively. The original sum is:

(a) Rs 400
(b) Rs 350
(c) Rs 360
(d) Rs 380

Ans:- (a)

18. A vessel has 2 pipes attached to it, one to supply and one to draw off. The supply-pipe can fill the vessel in 40 minutes, and the waste-pipe can empty it in an hour. The supply-pipe and the waste-pipe are kept open in alternate minutes; time in which the vessel will be filled is:

(a) 3 hrs 55 min
(b) 4 hr
(c) 3 hr 50 min
(d) 3 hr 45 min

Ans:- (b)

19. A man swimming in a stream which flows 1.5 km per hour finds that in a given time he can swim twice as far with the stream as he can against it. The rate at which he swims is:

(a) 4.5 km per hour
(b) 4 km per hour
(c) 3 km per hour
(d) 3.5 km per hour

Ans:- (a)

20. In a kilometer race, A gives B a start of 30 metres, and beats him by 20 metres. If A runs the kilometre in 5 minutes, the time that B will take to run the same distance is:

(a) 5, 5/19 min
(b) 5, 5/17 min
(c) 5, 5/13 min
(d) 5, 5/18 min

Ans:- (a)

21. When flour is Rs 40 a quintal, 16 men can be fed for 5 days at a cost of Rs 32; the time for which 12 men can be fed at a cost of Rs 42, when flour is Rs 35 a quintal is:

(a) 12 days
(b) 8 days
(c) 9 days
(d) 10 days

Ans:- (d)

22. Rs 873 is divided among A, B, C, so that their shares are in the proportion of 2, 3 and 4, A’s share is:

(a) Rs 194
(b) Rs 291
(c) Rs 388
(d) Rs 210

Ans:- (a)

23. 42 Litres of adulterated milk contain milk and water in the ratio 4: 3. The amount of water which must be added to it in order that the resulting mixture may contain milk and water in the ratio 4: 5 is:

(a) 15 litres
(b) 10 litres
(c) 12 litres
(d) 8 litres

Ans:- (c)

24. A shop-keeper sells onions at Rs 24, Rs 30 and Rs 42 a kilogram, selling the different kinds in quantities proportional to 1: 1: 3. If the total quantity sold be 60 kg, the average price
obtained for each kg is:

(a) Rs 36
(b) Rs 38
(c) Rs 30
(d) Rs 32

Ans:- (a)

25. A piece of cloth is sold for Rs. 85.80 at a profit of 30%. If it had been sold at Rs 7.50 per metre, the profit would have been Rs 16.50. the length of the piece is:

(a) 11 metres
(b) 9 metres
(c) 12 metres
(d) 10 metres

Ans:- (a)

Qs. 26-28. Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answers the question. Read both the statements and give answer:

(1) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in
Statement II alone are not sufficient to answer the question.
(2) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in
Statement I alone are not sufficient to answer the question.
(3) If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer
the question.
(4) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.
(5) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

26. How many sisters does P have?

I. T & V are only sisters of D.
II. D is brother of P.

Ans:- (5)

27. How is ‘over’ written in a code language?

I. ‘Over and again’ written as ‘Ka ja ha’ in that code language.
II. ‘Come and go’ is written as ‘ja pa na’ in that code language.

Ans:- (4)

28. Who is to the immediate right of Mohan when Mohan, Salil, Bhushan, Suresh and jayesh are
sitting around a circle facing at the centre?

I. Salil is third to the left of Mohan.
II. Bhushan is between Salil and Jayesh.

Ans:- (5)

Qs. 29-33. In each of the questions below there are three statements followed by three
conclusions numbered I, II and III. Read all the conclusions and then decide which of
the given conclusions logically follows from the given statements.



29. STATEMENTS: 1. All dogs are birds
2. Some birds are trees.
3. No house is tree

CONCLUSIONS: I. Some houses are dogs. II. Some birds are dogs. III. Some trees are dogs.

(1) Only I follows.
(2) Only III follows.
(3) Only II follows.
(4) Only II and III follows.
(5) None of these.

Ans:- (3)

30. STATEMENTS: 1. All goats are tigers.
2. Some tigers are horses.
3. All horses are jackals.

CONCLUSIONS: I. Some jackals are tigers. II. Some jackals are goats.
III. Some horses are goats.

(1) None follows.
(2) Only I follows.
(3) Only I & II follow.
(4) Only II and III follow.
(5) All follow.

Ans:- (2)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
FIITJEE Entrance Exam Sample Papers
NIFT BF.Tech Maths Sample question papers
NIFT Entrance Exam Model Question Papers
NIFT B.F.Tech sample question papers
NIFT entrance exam (B.Design) previous year question papers
NIFT Entrance Exam Solved sample papers
Solved Mock test Papers of NIFT Entrance Exam
IIPM Entrance Exam Sample Papers
VMC entrance Exam Sample Papers
TISS Entrance Exam Sample Papers
NIFT Sample Question Papers
Sample papers for NIFT
NIFT Entrance Sample Question Papers
Navy Entrance Exam Sample Papers
MBA Entrance Exam Sample Test Papers
BMM Entrance Exam Sample Papers
NIFT Entrance Sample Papers With Answers
NIFT PG Entrance Sample Papers
NDA Entrance Exam Sample Papers
BITS Entrance Exam Sample Papers









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 06:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9